Kuchenne smaki od literackich bohaterów. Część 1 - Kociołkowe pieguski, lembasy a może bigos?
Ania zarzuciła na swój galowy strój wielki fartuch i poszła przygotować zupę.
Lucy Maud Montgomery Ania z Avonlea
Kuchnia, uczta, potrawa. Jakże pozbawiona smaku byłaby literatura, gdyby nie pojawiał się w nich choć gram posiłku dla bohaterów. Przecież muszą mieć oni siłę by przetrwać te wszystkie przygody, wydarzenia, sytuacje, w które wpędził ich autor. Choć kęs strawy dla pustego brzucha. Wystawna biesiada czy fastfood. Smak bliżej nieokreślony lub rozpływające się w ustach dokładnie opisane danie. Do tego kawa, herbata, wino. Zachowanie się przy stole to już dodatkowa para kaloszy.
Ale czy to wystarczy czytelnikom?
Okazuje się, że niektórzy nie tylko czytają i czekają na kolejne przygody bohaterów. Czasem pokuszą się i przywołają do życia - a właściwie do zjedzenia - posiłki, na które natknęli się czytając ulubioną lekturę.
Zacznijmy od klasyki... kuchni i literatury.
![]() |
Źródło: Gmina Krzywiń |
Kulinarne podróże z Panem Tadeuszem
Andrzej Kuźmiński, Jerzy Kuźmiński
Wydawnictwo Terra Humana
2015
W 2015 roku Fundacja Terra Humana, której głównymi zadaniami jest wspieranie środowisk lokalnych i regionalnych, w ramach jednego z projektów wydała książkę "Kulinarne podróże z Panem Tadeuszem".
(...) promujące kuchnię regionalną i potrawy opisane przez Adama Mickiewicza w poemacie „Pan Tadeusz”, a zaczerpnięte z tradycji wielkopolskiej podczas pobytu wieszcza w Wielkopolsce w latach 1831-32.Odtworzeniem kuchni z Pana Tadeusza zajęły się osoby, którym na sercu leżało stworzenie kulinarnych cudów, dla zwiedzających szlak na terenie, gdzie znajdują się niezliczone zabytki romantyzmu. Na historycznym szlaku miejsc związanych z Mickiewiczem, w powiatach: rawickim, gostyńskim, kościańskim powstało 25 miejsc, w których podaje się mickiewiczowskie dania.
Terra Humana - projekty.
Oto dania, które można tam zasmakować:
- Ryba niekrojona, U głowy przysmażona, we środku pieczona, A mająca potrawkę z sosem u ogona.
- W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno. Bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.
- I rosół staropolski sztucznie gotowany.
- Majorze, gdyby zrazów? (...) Płut i Ryków tak czynnie zaczęli się zwijać, Tak łakomie połykać i gęsto zapijać, Że w pół godziny zjedli dwadzieścia trzy zrazy.
Kuchnia Adama Mickiewicza
Kuchnia „Pana Tadeusza”
Kuchnia Stanisława Czernieckiego
Wielkopolska Kuchnia Adama
Podróże z Panem Tadeuszem
Kulinarne podróże z Panem Tadeuszem
Adresy kuchni mickiewiczowskich
Więcej o tym Projekcie możecie przeczytać na stronie GMINY KRZYWIŃ
Zapraszamy również do obejrzenia prezentacji Menu Pana Tadeusza Maji Jankowiak
![]() |
Źródło Wydawnictwo Sonia Draga |
Zasmakuj w Sienkiewiczu.
Remigiusz Rączka gotuje przysmaki z Sienkiewicza
Remigiusz Rączka, Sebastian Nowak
Wydawnictwo Sonia Draga
2010, 2016
Czy wiesz, że zupa cebulowa była niegdyś przysmakiem zarezerwowanym dla szlacheckich stołów? I że niegdyś piece do wypiekania chleba znajdowały się jedynie w dworskich kuchniach? Czy wiesz, czym różni się popularny na dawnych szlacheckich stołach kapłon od zwykłego koguta?A w środku staropolskie potrawy i desery, śledzie i drób, podpłomyki i potrawy z grzybów. Oczywiście część okraszona tak ulubionym przez Sienkiewicza lubczykiem. Bo kuchnia u Sienkiewicza pachnie przyprawami.
Nota wydawcy
Zaprowadził także Zbyszka do alkierza, pachnącego całkiem żywicą i miętą, w którym u pułapu wisiały całe pęki skór wilczych, lisich i bobrowych. Pokazał mu sernik, składy wosku i miodu, beczki z mąką, składy sucharów, konopi i suszonych grzybów.
Krzyżacy Tom 1, rozdział XI
Rozpoczęło się śniadanie. Wniesiono polewkę winną, zaprawioną jajami, cynamonem, gwoździkami, imbirem i szafranem tak silnie, że zapach rozszedł się po całej izbie.
Krzyżacy Tom 1, rozdział V
A teraz coś z klasyki europejskiej.
![]() |
Źródło Merlin |
Książka kucharska Jane Austen
Maggie Black, Deirdre le Faye
Wydawnictwo Literackie
2010
Pod tytułem: Księga potraw Jane Austen
wydana przez Wydawnictwo Prószyński i S-ka w 1998 roku.
Jak wyglądało życie towarzyskie w epoce autorki Dumy i uprzedzenia? Czym raczono się w czasie spotkań rodzinnych? Jakimi smakołykami podejmowano gości? Jakie dania królowały na piknikach i balach? Wszystkiego tego dowiecie się z Kuchni Jane Austen. To zbiór kulinarnych przepisów, opatrzonych komentarzem na temat obyczajów epoki, postaci pisarki i jej bliskich oraz... smaków, zapachów i wybornych dań. Dzięki tej niepozornej książeczce dowiecie się jak przyrządzić solę w winie z grzybami oraz lody. Meggie Black - historyk; zajmuje się obyczajami kulinarnymi; autorka m.in. Książki kucharskiej średniowiecza.Oglądając ekranizacje twórczości Jane Austen widzimy często stoły uginające się od potraw, koce piknikowe zastawione porcelaną. W dobrym tonie było przyniesienie prezentu w postaci kosza egzotycznych owoców, jarzyn, a nawet upolowanych przez zapalonych angielskich dżentelmenów królików, czy bażantów. Oliwki, bakalie, wiśnie, konfitura morelowa, śliwki w cukrze.
Deirdre le Faye - specjalistka od twórczości Jane Austin; autorka biografii pisarki i redaktorka wydania zbioru jej listów.
Nota wydawcy.
A co jadła Eliza Bennet na przyjęciu u Pana Darcy'ego?
Następnym chętnie przyjętym urozmaiceniem wizyty było wejście służących z zimnym mięsiwem, ciastami i mnóstwem najrozmaitszych wspaniałych sezonowych owoców. Dopiero po wielu znaczących spojrzeniach i uśmiechach pani Annesley, gospodyni przypomniała sobie o swych obowiązkach. Teraz już całe towarzystwo miało wreszcie zajęcie – choć bowiem nie wszystkie panie potrafiłyby mówić, wszystkie umiały jeść i po chwili otoczyły stół i wspaniałe piramidy winogron, brzoskwiń i moreli.Czytelnicy angielskojęzyczni są pod względem kulinarnych książek wziętych z literatury uprzywilejowani. Wróćmy tu może do czasów współczesnych, gdzie prócz mikrofalówek i mikserów elektrycznych, królują czytniki książek. Powstały niezliczone tytuły książek kucharskich opartych na światach literackich, które wywarły niesamowity wpływ na literaturę światową.
Jane Austen Duma i Uprzedzenie.
Propozycje dla fanów Władcy Pierścieni
![]() |
Źródło Amazon |
Lord of The Kitchen: Cook like a Middlelander
Władca Kuchni: Gotuj jak Śródziemczyk (???)
Susan Gray
2020
- The Lord of Cooking: Recipes for Dwarves, Elves, Hobbits and Men - Władca Gotowania: Przepisy dla Krasnoludów, Elfów, Hobbitów i Ludzi (Susan Gray)
- HobbitMovie Cookbook: An Adventurer's Ultimate Recipes - Hobbit Książka Kucharska: Wspaniałe przepisy dla poszukiwaczy przygód (Susan Gray)
- An Unexpected Cookbook: The Unofficial Book of Hobbit Cookery - Nieoczekiwana Książka Kucharska: Nieoficjalna Książka Sztuki Kulinarnej Hobbitów (Chris-Rachael Oseland)
Paszteciki z mięsem, kminkowe ciasto, maślane bułeczki, puddingi, ciasta warzywne i owocowe.
- A teraz wracajmy w głąb Góry! - krzyknął Thorin. - Mamy niewiele czasu.
- I jeszcze mniej żywności - odparł Bilbo, zawsze praktyczny, zwłaszcza w sprawach jedzenia.
J.R.R. Tolkien Hobbit
Propozycje dla fanów Gry o Tron
![]() |
Źródło Amazon |
A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook
Uczta z Lodu i Ognia: Oficjalna książka kucharska Gry o Tron
Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer
- From the Sands of Dorne: A Feast of Ice & Fire Companion Cookbook - Z Piasków Dorne: Uczta z Lodu i Ognia (Chelsea Monroe-Cassel)
- The Unofficial Game of Thrones Cookbook: From Direwolf Ale to Auroch Stew - More Than 150 Recipes from Westeros and Beyond - Nieoficjalna książka kucharska Gry o Tron: od Wilczego Piwa do gulaszu z tura - ponad 150 przepisów z Westeros i poza (Alan Kistler)
- Game of Scones: All Men Must Dine: A Parody - Gra o Bułeczki: Wszyscy ludzie muszą zjeść obiad: Parodia (Jammy Lannister)
Propozycje dla fanów Harry'ego Pottera
Prawdziwie dopieszczeni mogą się poczuć fani Harrego Pottera, którzy czytając o ucztach na rozpoczęcie i zakończenie roku szkolnego, chcieli tak jak Ron zacisnąć zęby na udku z kurczaka.
![]() |
Źródło Tenor |
Co podadzą nam skrzaty domowe? Zupę cebulową, ciasto z wołowiną, pudding, dyniowe paszteciki, dyniowe ciasto, blok orzechowy, kociołkowe pieguski, czekoladowe żaby. Poza tym Hamburgery Dudley'a, Magiczną herbatkę Pani Trelawney oraz bardziej prozaiczne tosty z marmoladą. Słodkie, pikantne, gorące i zimne. Ale trzeba uważać, by nie jeść jedzenia przeznaczonego dla gości Sir Nicholas'a de Mimsy−Porpington'a, po śmierci znanego jako Prawie Bezgłowy Nick. Brrr....
- Witajcie! - powiedział. - Witajcie w nowym roku szkolnym w Hogwarcie! Zanim rozpoczniemy nasz bankiet, chciałbym powiedzieć wam kilka słów. A oto one: Głupol! Mazgaj! Śmieć! Obsuw! Dziękuję wam! - przemowa Albus'a Dumbledore'a na rozpoczęcie roku szkolnego.
J. K. Rowling Harry Potter i Kamień Filozoficzny.
Angielskojęzyczni czytelnicy mogą jeszcze wybierać spośród książek kucharskich m.in: ze świata Kronik Narnii, Serii Poldark autorstwa Winstona Grahama, Muminków, Serii Obca autorstwa Diany Gabaldon, Bridget Jones, H. P. Lovecraft'a.
Ciekawostka dla Wiedźminomaników na fali nowej serialowej ekranizacji:
![]() |
Źródło Amazon |
Susan Gray
2020
Trudno jest coś orzec ze spisu treści, czy ta wiedźmińska kuchnia przystaje do tej stworzonej przez Andrzeja Sapkowskiego, ale być może
- Zupa ziemniaczana Białego Wilka
- Łatwa wiedźmińska pieczeń wieprzowa
- Kozi gulasz rzeźnika z Balviken
CDN
Komentarze
Prześlij komentarz