Smaczki z bookcrossingowej półeczki - Książki kucharskie ze smakami z całego świata

Dzisiaj deser konkretny...


Na naszej półeczce bookcrossingowej mamy ponad 100 różnych pozycji kucharskich. Nie tylko książki kucharskie, ale również czasopisma, wycinki, książki o ziołach, podawaniu do stołu, porady kucharskie, przepisy łatwe, trudne i takie sobie.
Prezentujemy dzisiaj jedynie maleńki kawałeczek.





Penny Stephens. Kuchnia włoska. Seria: Z kuchennej półeczki. Wydawnictwo Wega Delbana Polska 2004.
Najlepsze przepisy kuchni włoskiej łatwe do zrealizowania. Ta inspirująca książka kucharska prezentuje 120 wybranych potraw z całych Włoch. Zawarte w niej przepisy umożliwiają przyrządzanie dań nawet początkującym kucharzom. Przejrzyste wskazówki i listy składników, uzupełnione odpowiednimi ilustracjami i kolorowymi zdjęciami gotowych dań gwarantują sukces kulinarny. Warto dać się uwieść inspirującym pomysłom tego wspaniałego zbioru receptur.
[Nota wydawcy]
Jenny Stacey. Kuchnia wegetariańska. Seria: Z kuchennej półeczki. Wydawnictwo Parragon 2004
Książka ta powinna zainteresować zarówno zwolenników i sympatyków kuchni wegetariańskiej, jak i wegan. Głównym zamierzeniem autora jest obalenie mitu, iż dania jarskie są pozbawione smaku, koloru i zapychają żołądek.
Książka zawiera fascynujący zbiór 120 przepisów pobudzających wyobraźnię, które pokazują, jak różnorodna, pełna smaków i zdrowa może być dieta jarska. Każdy z tych przepisów został opracowany w sposób łatwy i przejrzysty. W każdym wykorzystuje się świeże składniki do tworzenia potraw cieszących zmysły smaku i wzroku.
Pięknie przygotowana pod względem graficznym "Kuchnia wegetariańska" stanowi skarbnicę pomysłów na pobudzające apetyt dania, praktycznych porad dotyczących przygotowywania tych smakowitych potraw.
[Nota wydawcy]
Ewa Kmiecik, Rati Manjari Dasi. Wegetarianizm po mistrzowsku. Egzotycznie - Domowym Sposobem. Wydawnictwo SiedemSłów 2012
"Dwa w jednym" - tak można określić tę edycję znanej już czytelnikom serii Wegetarianizm po mistrzowsku. Pierwsza część to przepisy kuchni indyjskiej, możliwe do przyrządzenia w domu. Są to przepisy na potrawy, które najczęściej pojawiają sięna moich bankietach i o które najczęściej pytacie.
Druga część to kuchnia używana przez wegetarian na co dzień, innymi słowy "dostosowana". Znajdują się tu przepisy proste, praktyczne i jednocześnie bardzo różnorodne - od zup do sałatek, po ciasta i słodycze.
Zachęcam wszystkich - gotujcie po wegetariańsku. Jest to jedzenie smaczne, zdrowe i co ważne - przyjazne środowisku naturalnemu.
[Nota wydawcy]
Priya Wickramasinghe, Carol Selve Rajah Szczypta smaku... Indie Wydawnictwo Wega Delbana Polska 2004.
Zebrane przepisy pochodzą z całych Indii, a więc można znaleźć tandoori-specjalność Pendźabu, dania z dworu Mongołów, takie jak korma i kofta, czy też niezwykłe orginalne buddyjskie i hinduskie dania wegetariańskie.
[Opis: Lubimy Czytać]
Mariola Białołęcka. Zaskakujące tofu. Ponad 80 smacznych i łatwych w przygotowaniu potraw. Wydawnictwo Czerwony Słoń 2009
(...)Zawiera ponad 80 inspirujących przepisów z tofu i pokazuje, jak kreatywnie i smacznie gotować z tofu w oparciu o potrawy powszechnie znane i lubiane. Zilustrowana pięknymi, apetycznymi fotografiami może przekonać do wypróbowania przepisów nawet najbardziej zagorzałych przeciwników tofu.
[Nota wydawcy]
Jedno smaczne danie. 400 przepisów z całego świata. Przegląd Reader's Digest 1998
Rewelacyjna książka kucharska dla zabieganych. 400 przepisów z całego świata na tzw. "eintopfy", czyli dania "wszystko w jednym": zapiekanki, risotta, sałatki, makarony, tarty, pizze oraz desery.
[Opis: Lubimy Czytać]
Andrzej Grabowski. Na garnuszku życia. Seria Gotowanie z Gwiazdami. Wydawca Hachette Livre Polska 2008.
"Na garnuszku życia" to wspomnienia popularnego i lubianego aktora Andrzeja Grabowskiego. W niepozbawionej humoru opowieści autor mówi o swoim dzieciństwie, młodości, najbliższych dzieląc się z czytelnikiem swoimi spostrzeżeniami i przemyśleniami. Dzięki doskonale napisanej książce poznajemy Andrzeja Grabowskiego nie tylko jako aktora, odtwórcę wielu niezapomnianych ról, ale także znakomitego gawędziarza i wybornego kucharza. Wśród przepisów znajdziemy między innymi takie rarytasy, jak szynkę wędzoną domowym sposobem, kuropatwy po krakowsku, zupę rybną á la Peszek, kutię i wino domowe.
[Nota wydawcy]
Zapraszamy na naszą półeczkę bookcrossingową.

Komentarze

Popularne posty